lunes, 14 de octubre de 2013

Respiració abdominal

T'han dit mai que respires malament?

Molts de nosaltres tenim mals hàbits en diferents àmbits de la nostra vida, fins i tot amb una cosa tan comuna en tots els éssers vius: respirar.

Buidar el cor i omplir l'abdomen és una tècnica de Chikung per a l'obtenció del Chi o energia vital. Es tracta d'un benefici natural i senzill d'obtenir amb una mica de concentració i relaxació.

La societat occidental no solem practicar aquesta respiració amb freqüència. La nostra respiració és, més aviat toràcica, ràpida, agitada i superficial (en diuen alguns entensos), ja que fem servir només una tercera part de la capacitat dels nostres pulmons. En canvi, persones esportistes o cantants experimentats, per exemple, sí que  practiquen la respiració abdominal o diafragmàtica.

Però cal saber que tots, quan érem nens, sí sabíem respirar amb el diafragma. De fet, quan dormim també ho fem (o ho hauríem de fer, inconscientment).

Si volem saber com respirem ara mateix, us proposem uns exercicis senzills. Ens hem de tombar amb les mans a sobre les nostres costelles i hem de relaxar el nostre cos com si volguéssim anar a dormir. Notarem que aquest canvi en l'estat de relaxació del nostre cos es va produint progressivament de tal manera que la repiració toràcica va minvant per donar pas a l'abdominal.


A continuació s'exposen un parell d'exercicis que ens ajudaran a aconseguir una millor respiració, l'abdominal.

Exercici 1
1. - Al llit , quan et disposis a dormir, amb cap amunt, col · loca la mà esquerra sobre el pit i la dreta sobre l'abdomen .

2. - Observa la teva respiració natural. Quina mà s'està movent? Potser, al principi, sigui l'esquerra, potser les dues, però acabaràs notant el moviment només de la dreta quan portis un parell de minuts respirant i comencis a relaxar-te.

3 . - En el supòsit que seguís el moviment només de l'esquerra, respiració toràcica, havent passat uns tres minuts col·loca les dues mans sobre l'abdomen i amb molta suavitat pressiona'l una mica, coincidint amb l'expiració, relaxant teves mans quan vingui la inspiració . Fes-ho unes tres vegades i adopta la teva posició habitual de dormir.



Exercici 2
Ara anem a exercitar-nos en la respiració abdominal, per a practicar, degudament, txi-kung i tai-txi.


1. - Dempeus, amb els peus separats a l'amplada de les espatlles, genolls lleugerament flexionats, relaxat però dret, la boca una miqueta oberta, la punta de la llengua tocant la part davantera del paladar superior, col·loca les mans (esquerra sobre la dreta) a uns quatre centímetres sota el melic.

2 . - Ara "buida el cor" que vol dir : desfer-se dels pensaments, deixar la ment en blanc.

3 . - Prem amb delicadesa l'abdomen amb les dues mans, coincidint amb l'expiració. Aguanta durant cinc segons , mantingues les mans pressionades, durant la breu pausa de la respiració, dos segons; afluixa la pressió de les mans, permetent a l' abdomen recuperar, mentre prens, cinc segons. Fes una breu pausa de respiració, com la d'abans.

4. - Repeteix aquest cicle de pressionar i deixar anar, acompanyant la respiració, unes 10 vegades. Baixa les mans als costats i estigues de peu, amb els ulls tancats durant uns cinc minuts, sense pensar en res, només sentint el teu cos, la teva respiració.

Aquest exercici practica-ho dues vegades al dia i afegint una respiració més cada vegada que ho facis,  fins a 20 vegades.

No hay comentarios:

Publicar un comentario