miércoles, 2 de octubre de 2013

Vesteix sa. Aposta per un armari ecològic

Peces fabricades amb teixits naturals i de forma respectuosa amb el medi ambient. Se sap que la roba orgànica o ecològica és una tendència a l'alça , tot i que encara queda molta feina per fer.



Greenpeace va elaborar un informe el 2011 (Dirty Laundry) segons el qual les principals marques de roba de tot el món adquireixen molts dels seus productes de proveïdors de la Xina . El problema està en què les autoritats d'aquest país fan la vista grossa amb els abocaments de les seves indústries tèxtils . De fet , segons l'organització ecologista , el gegant asiàtic té un dels pitjors nivells de contaminació de l' aigua del món. El 70 % dels seus rius, llacs i pantans estan seriosament afectats per tot tipus de contaminants i substàncies químiques perilloses com els nonilfenols etoxilats (NPE) , molt utilitzats en la fabricació de samarretes , pantalons , vestits , jerseis , etc., per firmes comercialitzades a tot el món.  Quan aquestes peces " contaminades" arriben a les llars d'altres països i són rentades , alliberen en les seves aigües aquest element tòxic que danya de forma persistent l'ecosistema aquàtic. Afortunadament, moltes de les firmes assenyalades per Greenpeace ja s'han compromès a eliminar l'ús i abocament de totes les substàncies tòxiques químiques i perilloses de la seva cadena de subministrament.


Què podem fer?
 
Com a consumidors també podem actuar reduint el nostre consum de roba , reutilitzant peces o comprant roba ecològica , és a dir , fabricada a partir de matèries primeres obtingudes de l'agricultura ecològica ( lli , cotó i altres fibres vegetals ) . A més a més, però, aquestes peces han hagut de ser tractades amb tints orgànics o naturals o estar avalades per una ecoetiqueta oficial, que a Europa es representa amb el logotip d'una flor coronada per les estrelles de la Unió . A nivell privat hi ha moltes altres certificacions que garanteixen una producció tèxtil respectuosa amb el medi ambient . És el cas de Oeko-Tex o Global Organic Textile Standard , que apliquen els seus propis criteris d'exigència ecològic.


Per apronfundir en el tema...
1. HazteEco, Informativo Neox: La ropa con etiqueta verde, ¿es 100% ecológica?
    Beneficios de la ropa ecológica: ecologiahoy.com
    Vivienne Westwood, diseñadora de moda. Ideas ecológicas en moda ecologismos.com

2. Botigues relacionades amb el tema: 
- ecoology.es
- cooliflower.com 
 


No hay comentarios:

Publicar un comentario