miércoles, 4 de diciembre de 2013

Sobre els radicals lliures.

Els radicals lliures són molècules altament reactives, i la conseqüència d'aquestes reaccions genera una desorganització a les membranes cel·lulars del nostre organisme. Aquest desordre és perjudicial per a la cèl·lula.
Són produïts per l'organisme per lluitar contra bacteris i virus, però, també per agents externs (contaminació, pesticides, el sol, etc), i cal que siguin controlats per mitjà d'una protecció antioxidant. Els antioxidants són substàncies que alliberen electrons en la sang, els que són captats pels radicals lliures i es tornen així molècules estables.

Hi ha dos tipus de radicals lliures, interns i externs.

Els interns: 
- l'exercici molt intens.
- els propis del metabolisme.
- certes malalties.

Els externs:
- una mala dieta (mala alimentació).
- el consum de tabac.
- el consum d'alcohol.
- els medicaments.
- la contaminació.
- l'excés d'exposició solar .


Per tal d'evitar la lesió dels teixits, el nostre organisme ha de neutralitzar i defensar-se dels radicals lliures, però el problema pròpiament dit, apareix quan la concentració d'aquests radicals lliures és molt elevada.
Quan els mateixos es troben presents en l'organisme en quantitats adequades aporten beneficis, com ser la lluita contra bacteris i virus, regulen l'estructura i funció de les proteïnes, controlen el to muscular, etc .


Les conseqüències de l'excés de radicals lliures en l'organisme , afecten directament el nostre estat de salut de la següent manera:

Envelliment: produït per l'acumulació al llarg dels anys de radicals lliures. Com a conseqüència, les membranes de les cèl·lules epitelials es modifiquen, de tal manera que es veu dificultada la nutrició de la pell, d'altra banda també es veuen danyades les cèl·lules de col·lagen i elastina, llavors la pell perd fermesa i elasticitat.

Problemes en el sistema cardiovascular: es veu afavorida l'aparició d'arteriosclerosi per l'enduriment de les parets arterials.
L'oxidació per l'excés de radicals lliures afecta la paret endotelial, no podent realitzar les seves funcions correctament. El endoteli és el responsable de mantenir l'equilibri entre els processos de trombosi - fibrosi i vasodilatació - constricció. La captació de LDL (colesterol "dolent") es veu afectada també i per això les LDL queden en el torrent sanguini.

Problemes en el sistema nerviós: l'impuls nerviós es veu disminuït, igual que els reflexos, la memòria i l'aprenentatge, si disminueix la irrigació sanguínia a nivell del sistema nerviós es pot arribar a patir demència senil.

Per tal de combatre l'efecte dels radicals lliures i les seves conseqüències, podem parlar-ne d'alguns aliments i bones pràctiques en el nostre estil de vida diari. Així que en el proper pst que publique al Midori continuarem amb aquesta informació.

De tota manera hi ha llocs especialitzats on es pot fer fàcilment el Test de radicals lliures. Això us permetrà actuar amb mesures personalitzades i correctes, supervitzades per professionals per augmentar així els antioxidants al nostre organisme, els quals són imprescindibles per combatre els radicals lliures. 
Un d'aquests centres que podem troba a la ciutat de Girona, és Ginkgo (Centre de Dietètica, Neuropatia, Osteopatia I Acupuntura). Per més informació us deixem les seves dades: Ctra. Barcelona, 93. www.ginkgo.cat

No hay comentarios:

Publicar un comentario