jueves, 5 de diciembre de 2013

Radicals lliures: com funcionen i què podem fer per combatre'ls.

Els radicals lliures perjudiquen l''organisme fent que, en el millor dels casos, l'envelliment de les nostres cèl·lules s'acceleri; i en el pitjor, generant greus malalties. No obstant això, hi ha diverses formes de protegir-se o evitar aquest procés. Avui parlarem d'alguns punts a tenir en compte respecte aquest tema.


Per entendre millor el funcinament dels radicals lliures i de com s'hi relaciones i afecten a la nostra salut, farem un breu repàs d'alguns conceptes: el nostre cos està compost per diferents cèl·lules, que a la vegada consten de diferents molècules. Aquestes molècules consten d'àtoms que s'uneixen per enllaços químics. L'àtom té protons ( que estan carregats positivament) i electrons (carregats negativament) que orbiten al voltant de l'àtom. Aquests electrons es poden compartir amb d'altres àtoms per aconseguir la màxima estabilitat.

Hem de saber que si es forma un enllaç feble, on queda un electró sense parella, es forma el radical lliure. Aquests radicals lliures són molt inestables, pel que reaccionen amb facilitat per trobar l'electró necessari per aconseguir la seva estabilitat. Si roben un electró a una altra molècula, aquesta quedarà inestable i es convertirà en un radical lliure també. D'aquesta manera és com es van formant els radicals lliures, fins que irrompen amb una cèl·lula viva.



Per evitar que els radicals lliures li robin electrons a les nostres cèl·lules, és important fer-li a l'organisme una aportació d'antioxidants per mitjà d'una alimentació sana.



Com podem obtenir els antioxidants?
- El consum de vitamines C , E i el betacarotè
- Els minerals seleni , zinc , manganès i el coure contribueixen a evitar l'acceleració de l'envelliment i prevenen el desenvolupament de malalties produïdes per l'oxidació.

Quins aliments hem de consumir?
 - Pastanaga, tomàquet, espinacs, bròquil, pebrot verd, coliflor, cols de Brussel.les, naps, carns, peix, cereals integrals (mentre menys sucre o sense, millor!), productes lactis, tes (sobretot, el te verd) i el vi, amb mesura.
 - Mango, mores, kiwi, llimones, maduixes, taronges, meló, raïms...

Però a més d'una dieta adequada, també s'han d'evitar agents externs, com ja es va comentar a un altre post anterior a aquest. Per exemple, el tabac és un dels principals elements que contribueix a la producció de radicals lliures, una excessiva exposició al sol, fer un mal ús o un ús reiterat de productes nocius com pesticides, l'estrès, consum d'alcohol o drogues.


Malalties que poden causar els radicals lliures?
A part de l'envelliment de les cèl·lunes del nostre organisme, els radicals lliures poden causar malalties cardiovasculars augmentant considerablement els nivells de colesterol dolent (LDL), a més d'augmentar el risc de càncer, en particular de boca, faringe i esòfag. Els radicals lliures també estan involucrats en la malaltia de Parkinson, l'Alzheimer, l'arteriosclerosi i la diabetis.

No hay comentarios:

Publicar un comentario