viernes, 6 de diciembre de 2013

Agricultura i productes ecològics: alternativa en alça.

En l'últim any, a Catalunya, la indústria agroalimentària ecològica ha tingut un augment del 14,12%, i abasta activitats com per exemple l'elaboració i embotellament de vins i caves, la manipulació i envasament de la producció hortofructícola o de fruita seca, l'elaboració i envàs de productes carnis o de te, cafè o xocolata. 

L'agricultura ecològica a Catalunya el 2005 va tancar amb una facturació global inferior als 50 milions d'euros, però el 2012 ja superava els 105 milions. A l'Estat espanyol, Catalunya està consolidada com la segona regió amb més activitats industrials relacionades amb la producció vegetal i animal.

Els aliments procedents de l’agricultura ecològica compensen en part a la medicina actual ja que poden contenir fins un 40% més d’antioxidants que els convencionals. Ja vam parlar sobre una de les raons que feia important el consum d'antioxidants (relacionat amb els radicals lliures)

Alguns dels resultats d’investigacions fetes per ens especialitzats en la matèria han constatat que, per exemple, les hortalisses ecològiques contenen fins i tot el 90% més de vitamina C; i que el contingut de proteïnes i aminoàcids en els llegums i cereals ecològics s’incrementa fins i tot un12% respecte als convencionals. A aquesta circumstància es deu a què en el procés de producció i elaboració d’aliments ecològics, no estan permesos els pesticides químic-sintètics, o els productes transgènics o altres ingredients i additius, amb potencial efecte negatiu en la salut humana i en el medi ambient, una cosa que sens dubte redueix sensiblement els riscs de contaminació ambiental i de contreure malalties.


Així, doncs, fem un llistat d'alguns dels avantatges i beneficis que ens aporta el consum de productes ecològics. 
  • Els productes de cultiu ecològic, com que no contenen substàncies artificials (pesticides, hormones, etc), són assimilats correctament per l’organisme sense alterar les funcions metabòliques. 
  • El consumidor o la consumidora de productes ecològics, a través de la seva elecció responsable, contribueix a la independència d’agricultors i d’agricultores i a la creació de llocs de treball. 
  • Augment de la biodiversitat: com que es tracta d’una producció que utilitza la biodiversitat natural com una eina imprescindible per el maneig de les finques. 
  • Contingut nutritiu: com s'ha comentat, els productes procedents de l’agricultura ecològica contenen més principis nutritius que els que provenen de les explotacions convencionals. 
  • Valor afegit dels productes ecològics: respecte per el medi ambient i el seu compromís amb el desenvolupament sostenible a més a més de la continuació de les tradicions. Aquest mètode de cultiu, es perjudica menys l’aigua reduint la contaminació d'aquesta, ja que es disminueix la contaminació d’aigües subterrànies i sols, degut a que s’utilitzen fertilitzants orgànics de baixa solubilitat. Com que no es fan servir pesticides, contribueixen a millorar la qualitat de l’aire, si més no, no l'empitjoren.


Fonts de més informació relacionada:

www.betara.cat/pdf.pdf
www.agroinformación.com

No hay comentarios:

Publicar un comentario