jueves, 12 de diciembre de 2013

Com reconèixer un producte ecològic.

L'Etiqueta ecològica és un sistema voluntari d'identificació de productes i serveis que compleixen uns requisits ambientals dissenyats per la Comissió Europea. Així dota de valor i prestigi als productes més respectuosos amb el medi ambient i els fa més competitius.


Amb les dades del darrer any, Catalunya se situa en quart lloc pel que fa als països amb més etiquetes ecològiques, per darrere d'Itàlia, França i Alemanya. Ja el 2009, la Comunitat de Catalunya comptava amb el major nombre d'etiqueta ecològiques que la resta de les comunitats d'Espanya.

Malgrat que s'estima que els productes ecològics són entre un 20% i un 30% més cars que els productes tradicionals, els ventall de consumidors que opten pels productes ecològics també ha crescut lleugerament i consumeixen sobretot lactis, ous i verdures.

Etiquetes ecològiques
Però els productes ecològics poden provenir de molts països o tenir diversos orígens a nivell estatal. La qüestió important és saber idetificar-los. Com sabem que un producte és ecològic ?
Per la seva etiqueta, que ha d'indicar que efectivament es tracta d'un producte ecològic. L'etiqueta del producte tindrà, obligatòriament i en l'ordre indicat a continuació el següent:

1) El nom del producte que inclogui alguna menció que faci referència al mètode de producció ecològic. A la llista d'ingredients hauran d'aparèixer els que són ecològics.
2) El logotip comunitari. Obligatori en aliments envasats, opcional a granels i prohibit en productes de conversió.
3) El codi de l'organisme de control, format per les inicials del país on certifiqui , a continuació les sigles ECO de referència a ecològic, un codi que identifica l'entitat certificadora i finalitzant amb les inicials de la Comunitat Autònoma en què estigui autoritzat.
4) Les indicacions "Agricultura UE", "Agricultura no UE ", "Agricultura UE/no UE" (segons el lloc d'obtenció de les matèries primeres: UE o països tercers). Podrà aparèixer opcionalment el logotip de l'organisme de control que certifica.


La varietat de productes ecològics és tan extensa com rica i diversa, precisament el que es recomana per mantenir una vida sana i equilibrada en quant alimentació: fruites, hortalisses, làctics, carns (vedella, porc, pollastre, xai i cabrit), peix procedent d'aqüicultura, ous, olis, conserves, melmelades, pa, pastisseria, llegums, fruits secs, vins, amaniments, sucs, aromàtiques, vinagres, embotits, caviar, etc., a aquests productes ja s'estan afegint a la producció de tèxtils elaborats amb cotó ecològic, per exemple. 

A Girona es fan mercats ecològics setmanals. Cada dijous al matí a la Plç. Salvador Espriu, al costat del Mercat del Lleó. Però també trobareu mercats d'aquest tipus a d'altres comarques gironines, com l'Alt Empordà. Els Mercats"Món Empordà" són uns mercats setmanals on el consumidor pot comprar directament al productor productes locals, ecològics i de qualitat. Els mercats també són un espai on gaudir de xerrades, tallers, música, art, ,... recuperar els valors de la nostre terra i el respecte per el medi ambient.


No hay comentarios:

Publicar un comentario