martes, 10 de diciembre de 2013

Pinya: el fals mite del seu efecte "cremagreix".

La pinya és una fruita exòtica i es forma de moltes fruites petites que es fonen juntes a mida que van creixenfin a constituir una sola unitat. Originària d'Amèrica del Sud, tot i que no se sap amb certesa el país de procedència exacte, però alguns estudis assenyalen el Brasil, Paraguai i Argentina. D'aquí es va propagar principalment a l'Amazones, Veneçuela i Perú per després emigrar a Europa i Àsia. El nom "pinya" (o pineapple en anglès) prové de la similitud de la fruita a la llavor o con dels pins. Però els indígenes la van cridar Ananas que significa "fruita excel·lent". 

I tot i que la pinya és una excel·lent font de fibra i aigua, entre d'altres propietats positives, no es pot considerar una fruita "cremagreix". Normalment els aliments amb efecte cremagreix exerceixen un efecte estimulant del sistema nerviós que facilita l'ús dels dipòsits de greix, però no és el cas de la pinya. Les propietats dietètiques de la pinya les podem atribuir al seu alt contingut en aigua i fibra, la qual cosa ens aporta un efecte saciant i diürètic que ajuda amb la pèrdua de pes (repetim: ens ajuda!! la pinya no és una fruita miraculosa, és complementària si volem fer dieta per perdre pes!).

Un altre benefici de la pinya és que afavoreix la digestió gràcies al seu contingut en bromelina. Però aquesta característica tampoc és sinònim d'efecte cremagreix. Per tant podem concloure que la pinya és una fruita excel·lent  per incorporar a la nostra dieta, i  més encara si volem perdre pes, però no tindrà cap efecte sobre la crema de greix, més aviat destaca per ser diürètica i saciant. I tampoc seria productiu basar-nos en una dieta únicament amb a pinya com a aliment principal. Recordem que fer dieta no vol dir alimentar-se d'un sol aliment i no fer exercici. Això seria contraproduent. Per tant, una alimentació variada, saludable (a poder ser, ecològica) i matenir una activitat física diària (encara que sigui caminar a pas ràpid durant 20 minuts).

Beneficis de la pinya:

Redueix el risc d'hipertensió
PinyaLa hipertensió s'origina quan massa força s'exerceix sobre les parets arterials , mentre que la sang circula. Una manera de combatre això és consumir una gran quantitat de potassi i una petita quantitat de sodi en la dieta per baixar la pressió arterial. Les pinyes són excel·lents per a la hipertensió, ja que una tassa de pinya conté al voltant d'1 mg de sodi i 195 mg de potassi. 

Ajuda a cura el restrenyiment i el moviment d'intestí irregular.
Pel seu contingut en fibra i aigua, la pinya resulta molt eficaç per tractar el restrenyiment, propiciant el moviment de l'intestí irregular.

Ajuda a mantenir la pell  més bonica.
Els enzims i antioxidants que conté la pinya fan que la pell es torni més elàstica, i millora la seva hidratació, a la vegada que elimina les cèl·lules danyades o mortes, ens ajuda així a aconseguir una pell clara i radiant. A més, els enzims de la pinya contribueixen a la lluita contra els radicals lliures i poden reduir l'envelliment de les nostres cèl·lules.

Enforteix el sistema immunològic.
La pinya conté un enzim anomenat bromelina, que és un anticoagulant natural. Respecte aquesta substància hi ha evidències que pot provocar canvis beneficiosos en els glòbuls blancs de la sang, per tant millora la funció immunològica del nostre organisme.

Font de vitamines i minerals: ajudar a protegir la tiroide i el sistema nerviós, combat l'aterosclerosi , malalties cardíaques i diabetis.
La pinya és una font de vitamina C, iode, magnesi, fòsfor i calci, útils per a la tiroide i les cèl·lules nervioses. A més, la vitamina C aporta a l'organisme una protecció enfront de radicals lliures ( substàncies que ataquen les cèl·lules sanes). A un post anterior d'aquest blog vam parlar sobre els efectes dels radicals lliures.L'acumulació d'aquests poden ser els causants de provocar aterosclerosi i malalties cardíaques o diabetis.

És una excel·lent font de manganesi.
El magnesi és un mineral essencial per a la producció energètica d'alguns enzims. També té grans quantitats de tiamina ( vitamina B1 ), també molt important perquè aquests enzims produeixin energia. La pinya també aporta ferro, sofre i potassi, que afavoreixen l'activitat de les hormones sexuals i ajuden a generar enzims.

Ajuda a perdre pes.
Menjar pinya pot reduir les ganes incontrolables de menjar dolços, ja que ella en si mateixa és dolça, però natural. I clar, pel seu efecte saciant!

No hay comentarios:

Publicar un comentario