viernes, 15 de noviembre de 2013

Encomana benestar: plorar és bo per a la salut (I)

No se sap amb certesa des de quin temps la cultura ha anat associant el plorar a "ser debil ". És per aquesta relació d'idees que moltes persones intenten reprimir el plor, sobretot quan és públicament. Reprimir el plor és, emocionalment parlant, una bomba de rellotgeria, ja que tant les emocions positives com les negatives han de ser expressades per aconseguir així un compendi emocional equilibrat .

Però si deixem de banda aquesta errònia i nociva relació d'idees, hem de saber que plorar és beneficiós per a la salut. Quan plorem el nostre organisme allibera adrenalina, l'hormona segregada en situacions d'estrès; i noradrenalina, hormona que actua com a neurotransmissor que contraresta l'efecte de l'adrenalina. El resultat d'això és que en la persona es produeix una sensació de d'alleujament i tranquil·litat, el cos es relaxa i, per això, moltes vegades ens quedem adormits després d'haver plorar amb intensitat. Alliberar-nos (a través del plor, sense vergonya, sense por, ... ) de totes aquestes emocions negatives que sembla que ens superin en determinats moments de la vida, ens ajuda a obtenir un benestar posterior i es converteix en un autoaprenentatge sobre com gestionar-nos emocionalment.


Tan beneficiós és riure com ho és plorar; de fet, són dos actes emocionals que s'encomanen. Ambdós són actes innats a l'ésser humà ja que l'ajuden a alliberar emocions tant positives (en el cas del riure),  com negatives (en el del plor). Les dues formes d'expressió de sentiments són necessàries perquè la persona gestioni correctament el seus estats d'ànim i construeixi un equilibri saludable de vida. 

L'equilibri és la clau per a portar una vida saludable. Per això és tan dolent voler només estar tot el dia rient reprimint el plor, o tot el dia plorant reprimint el riure , suposen un malestar emocional difícil de controlar. Per tant, que no ens faci por el expressar com ens sentim, perquè al cap i a la fi els ésser humans ens hem de comunicar i perquè ens ajudarà a sentir-nos millor. I després, perquè pot ajudar a què les persones que ens envolten i ens estimen entenguin quin és el nostre estat d'ànim i puguin actuar en conseqüència. Això sí, sempre s'ha de respectar les formes d'expressió que cadascú tria per expressar-se (sempre que no vulnerin ni la integritat i dignitat dels altres).

Salut!

No hay comentarios:

Publicar un comentario